În funcție de condițiile meteorologice, prima etapă a dezinsecției aeriene va fi demarată în prima jumătate a lunii mai

În funcție de condițiile meteorologice, prima etapă a dezinsecției aeriene va fi demarată în prima jumătate a lunii mai

Având în vedere prognoza meteo pentru perioada următoare, care poate influența dezvoltarea vectorilor dăunători, preconizăm că în perioada 07-17 mai 2024, Giurgiu Servicii Publice va efectua activități de pulverizare aeriană (etapa a-I-a), pentru combaterea țânțarilor, căpușelor, muștelor, etc., pe o suprafață de 1500 ha din aria administrativ teritorială a municipiului Giurgiu (intravilan și extravilan).
După ce vor fi stabilite cele 3 zile de tratamente aviochimice, vom reveni cu un comunicat ce va cuprinde orele și zilele exacte de intervenție, pentru ca apicultorii să dispună măsurile necesare pentru a evita crearea unui disconfort familiilor de albine deținute.
Substanțele biocide ce vor fi utilizate sunt:
⏩ VECTOBAC WG este un larvicid (biocid) biologic selectiv care acţionează prin ingestie pentru combaterea larvelor de ţânţari într-o varietate de habitate. Vectobac WG poate fi aplicat pe suprafeţe populate de peşti şi alte vietăţi acvatice, dar și pe suprafețe populate de plante, deoarece nu este dăunător acestora și nu le afectează în niciun fel, după cum reiese și fișa de securitate și avizul nr. FR-2015-0038, acordat de Ministerul Sănătății – Comisia Națională pentru Produse Biocide. Este utilizat pe orice suprafață de apă unde țânțarii se înmulțesc, sau este cunoscută ca fiind un habitat pentru larvele de țânțari, având o acțiune de la 2 până la 7 zile de la aplicare. Concentrația recomandată de producător este cuprinsă între 0,125 – 1,00 kg/ha, în funcție de densitatea populației de țânțari.
⏩ AMPLAT este un insecticid (biocid) cu acțiune împotriva populațiilor de insecte dăunatoare ce afectează sănătatea publică și este avizat de Ministerul Sănătății – Comisia Națională pentru Produse Biocide – Nr. 645BIO/18/12.24. Amplatul este eficient pe o perioadă îndelungată de timp, manifestându-se până în a 28-a zi după aplicare. Indicațiile de la producător privind concentrația de Amplat sunt următoarele: 0,20% – 2%.
⏩ SOLFAC TRIO EC 140 NF este un insecticid cu acțiune împotriva țânțarilor, muștelor, gandacilor, etc și de asemenea este avizat de Ministerul Sănătății – Comisia Națională pentru Produse Biocide – Nr. 5645BIO/18/12.24. Biocidul acționează prin contact și ingestie, asigurând un efect de șoc și un timp de acțiune îndelungat, până la 8-10 săptămâni. Concentrația recomandată de producător este de 0,40% – 0,80% în funcție de gradul de infestare (normal sau grav).
⏩ BIOTRIN PLUS este un insecticid concentrat emulsionabil pentru combaterea insectelor zburătoare și târâtoare. Biotrinul Plus este avizat de Ministerul Sănătății – Comisia Națională pentru Produse Biocide – Nr. 3226BIO/18/12.24. Se utilizează în concentrați între 0,2-0,6%, ținând cont de gradul de infestare.
În prezent se intervine de la sol cu biocidele menționate mai sus după următorul program:
⏩ în fiecare zi de marți a săptămânii se acționează pe spațiile verzi din cartierele Tineretului Nord, Sud și Oinac;
⏩ în fiecare zi de miercuri a săptămânii se acționează pe spațiile verzi din cartierele Decebal, Negru Vodă, Clopotari;
⏩ în fiecare vineri a săptămânii se acționează pe spațiile verzi din toate parcurile municipiului Giurgiu (parc Alei, parc Elevilor, parc Regina Maria + Turn, parc Catedrală, parc Mihai Viteazul, parc Clopotari, parc Tineretului, parc CF Tineretului Nord, parc Telefoane, parc Fabrica de Zahăr).
În contextul în care situația din teren o impune, se va acționa și cu sistemul prevăzut cu tun de pulverizare substanțe biocide, urmând a se stabili traseele și intervalele orare de intervenție, care vor fi comunicate ulterior.
Toate tratamentele se aplică cu respectarea prevederilor legale de protecție a mediului, a sănătății și securității populației.
Dacă prognoza meteorologică nu permite efectuarea activităților planificate, acestea vor fi reprogramate.

Ultima modificare: 23.04.2024 – 08:32 de către Administrator

Anteriorul Activitățile din data de 23 aprilie 2024, dedicate sărbătoririi patronului spiritual al municipiului Giurgiu, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.