Giurgiu ar putea avea în curând un traseu ecoturistic dunărean

Giurgiu ar putea avea în curând un traseu ecoturistic dunărean

Primăria Municipiului Giurgiu a găzduit astăzi, 19 ianuarie 2023, o întâlnire de lucru organizată de Asociația MaiMultVerde în cadrul căreia a fost dezbătut potențialul turistic dat de fluviul Dunărea și posibilitățile de amenajare a unui traseu ecoturistic pe raza localităților Giurgiu, Slobozia, Oinacu, Gostinu și Prundu. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Pentru o Dunăre cu apele curate”, derulat în parteneriat cu Asociația Terra Mileniul III, proiect ce include județul Giurgiu pe trei componente ce privesc patrimoniul natural, gestionarea deșeurilor și valorificarea turistică.

Dezbaterea a reunit în sala de ședințe a Consiliului Local Giurgiu reprezentanți ai autorităților publice locale din zonele implicate, ai Instituției Prefectului, structurilor MAI, Romsilva, Apele Române, Agenția Națională pentru Arii Protejate, OCPI și nu în ultimul rând ai ONG-urilor care colaborează în această direcție.

Loredana Pană, manager de proiecte în cadrul Asociației MaiMultVerde a prezentat în debut date statistice îngrijorătoare legate de cantitatea de deșeuri transportată pe cursul Dunării, din care numai 4,2  tone reprezintă plasticul ce ajunge la vărsare, în Marea Neagră, în fiecare zi, dar și obiectivul proiectului și scopul final. Acesta din urmă este reprezentat de crearea unui model de bune practici care va pune județul nostru pe hartă națională și internațională cu un ecotraseu denumit Ecoruta Dunăreană. Acesta ar urma să fie primul segment de traseu ecoturistic de natură și agrement în parteneriat cu comunitățile locale, pe segmentul Insula Slobozia – Giurgiu – Gostinu – Insula Lungu(Prundu), iar în prezent se realizează o cercetare preliminară și se caută cele mai bune soluții tehnice, legislative și de operaționalizare.

Prezent atât în calitate de primar al municipiului Giurgiu, cât și de participant la activități de mediu și susținător al proiectelor care să ducă la un turism civilizat, sustenabil, cu protejarea ecosistemelor existente, edilul șef Adrian Anghelescu și-a arătat deschiderea către un astfel de proiect, dar mai ales către găsirea unor soluții în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, educația și conștientizarea problemelor de mediu, ca una din cele mai sănătoase forme de protecție a patrimoniului natural și de promovare, pe termen mediu și lung.

Printre vorbitorii de astăzi s-a aflat și Alexandru Gheorghe, arhitect peisagist, cel care a amintit de Pădurea Comunitară Cama, un proiect dezvoltat și susținut și de Primăria Giurgiu și despre care primarul Adrian Anghelescu a dat asigurări că va putea fi continuat. Alex Gheorghe a punctat importanța definirii corecte a termenului de patrimoniu și beneficiile directe aduse în comunitate, prin promovarea corectă și punerea în valoare, într-un mod sustenabil și responsabil.

O intervenție punctuală extrem de valoroasă în vederea realizării acestui traseu ecoturistic a fost cea a lui Bogdan Vasilescu, expert în turism sustenabil, cel care a descris cum se dorește acest traseu, fiind vorba de soluții neinvazive, mai ales că sunt incluse arii protejate, respectiv montare indicatoare, amenajare spații de campare, belvedere, pe acest traseu fiind potrivit ciclismul sau turismul ecvestru, plimbările și organizarea unor evenimente de mici dimensiuni. Problema deșeurilor a fost tratată punctual de către Lavinia Andrei, președinte Asociația Terra Mileniul III, cea care a dus problema în zona de responsabilitate, dar și de abordare constructivă pentru următoarele generații.

Având în vedere că cea mai mare parte a traseului propus cuprinde fondul forestier, directorul Romsilva Giurgiu, Constantin Bicu și-a arătat suportul total și disponibilitatea pentru operaționalizarea acestei rute, exprimându-și interesul pentru viitoarele ședințe aplicate și punctuale, cu specialiști și responsabili din toate ariile de competență.

Ionel Muscalu, administratorul public al municipiului Giurgiu, a reiterat interesul  pe care Primăria Giurgiu îl are față de inițiativele de mediu, a amintit de proiecte conexe, de Pădurea Comunitară Cama, dar și despre amplul proces de conștientizare din comunitate, proces lung, dar cu efecte sigure care pot include chiar și identificarea unor branduri locale.

În final, deși s-a dorit o discuție preliminară și o întâlnire de cunoaștere, toți participanții au conchis că a fost mai mult de atât și chiar o dezbatere consistentă care va fi urmată de ședințe de lucru punctuale pentru ca în final, peste mai bine de un an, pe harta țării să poată fi creionat un traseu ecoturistic care să promoveze județul și potențialul natural de la Dunăre.

Ultima modificare: 19.01.2023 – 15:34 de către Administrator

Anteriorul Anunț licitație

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.