Masterplanul Euroregiunii Ruse-Giurgiu

Masterplanul Euroregiunii Ruse-Giurgiu

În perioada 8-9 noiembrie 2012, la Viena s-a desfăşurat Forumul de afaceri în Regiunea Dunării organizat de Camera Federală de Comerţ a Austriei, printre participanţi numărându-se membri ai Parlamentului European şi Comisiei Europene, reprezentanţi ai mai multor universităţi din Europa care dezvoltă programe în domeniul protecţiei mediului şi ai Băncii Europene de Investiţii, alături de oficialităţi din statele partenere în cadrul Strategiei U.E. pentru Regiunea Dunării.
Lucrările forumului au fost deschise de dl. Nikolaus Berlakovich, ministrul Agriculturii, Pădurilor, Mediului şi Apelor din Austria, care deţine şi preşedinţia Comisiei Internaţionale pentru Protecţia fluviului Dunărea. În cuvântul său, acesta a subliniat că pentru întreaga comunitate europeană actuală „singura cale este dezvoltarea verde”, care combină tehnologiile „verzi” cu economia „verde”. În acest sens el a invitat mediul academic la o mai puternică implicare în adoptarea politicilor guvernamentale bazate pe soluţii „verzi” şi în acelaşi timp a îndemnat decidenţii de la nivel central, regional şi local să acorde mai multă atenţie propunerilor venite din zona polilor de cercetare ştiinţifică, a căror materializare costă de obicei mai mult, dar aduce beneficii substanţiale în domeniul dezvoltării durabile şi protecţiei mediului.
Întregul program al dezbaterilor a fost deosebit de interesant, însă a atras atenţia în mod deosebit alocuţiunea cu tema „Strategia U.E. pentru Regiunea Dunării – De la idei la acţiune”, rostită de dna. Eva Nussmüller, din cadrul Directoratului General pentru Politici Regionale al Comisiei Europene. De asemenea, cu mare atenţie au fost urmărite şi expunerile despre tehnologiile noi de incinerare a deşeurilor, reabilitare a solurilor degradate sau contaminate, conservarea resurselor naturale etc.
În calitate de partener activ în cadrul Strategiei U.E. pentru Regiunea Dunării, municipalitatea giurgiuveană a fost invitată să ia parte la forumul de la Viena. Astfel, primarul Nicolae Barbu a participat la lucrările din a doua zi a forumului, când au fost prezentate modele de bună practică în cooperarea transfrontalieră în Regiunea Dunării şi au fost vizitate incineratorul de deşeuri şi staţia de epurare a apelor uzate din capitala Austriei. În numele ambilor primari ai oraşelor înfrăţite Giurgiu şi Ruse, Nicolae Barbu a rostit un cuvânt introductiv despre importanţa cooperării internaţionale în regiunile de graniţă şi a parteneriatelor între comunităţile cu apartenenţă la un proiect comun, precum cel riverane Dunării, şi a subliniat importanţa planificării pentru dezvoltarea durabilă a localităţilor şi regiunilor. După alocuţiunea sa, şefa Serviciului Programe Europene, dna. Ianca Meca, a prezentat liniile generale ale Proiectului privind Ergo-Masterplanul Euroregiunii Ruse-Giurgiu, acesta fiind considerat de participanţii la forum un adevărat model de bună practică şi cooperare transfrontalieră în spaţiul dunărean.
Pe parcursul zilei, primarul Nicolae Barbu a avut mai multe întâlniri informale cu personalităţi de marcă participante la forum şi a purtat discuţii exploratorii pe marginea proiectelor cuprinse în Masterplan şi la realizarea cărora instituţii financiare şi companii austriece îşi pot aduce contribuţia.
COMPARTIMENT MASS-MEDIA, RELAŢII PUBLICE

Ultima modificare: 13.11.2012 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul SITUATIE FURNIZARE AGENT TERMIC

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.