Săptămâna trecută o delegație a Primăriei Municipiului Giurgiu a participat la cel de-al treilea forum al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, eveniment organizat de Comisia Europeană, Guvernul Austriei și Primăria Vienei și găzduit la Palatul Primăriei din Capitala austriacă. Despre acest subiect a vorbit în conferinţă de presă edilul şef. Nicolae Barbu, subliniind avantajele participării la astfel de evenimente strategice.
Forumul Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) este cel mai important eveniment anual al Strategiei și s-a derulat între 26-27 iunie, Viena găzduind însă și evenimente conexe. Printre acestea se numără conferința din localitatea Eisenstadt, de la Palatul Esterhazy din 25 iunie, inițiată de Foster Europe (Foundation for Strong European Regions) sau întâlnirea Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunărene (CODCR), structură din care face parte și Primăria Giurgiu, din prima parte de zilei de 26 iunie.
De la întâlnirea comitetului executiv cu tema -“Perspectivele politicilor urbane în regiunea Dunării, în contextul elaborării unei Platforme Urbane în Regiunea Dunăreană” al CODCR nu a lipsit nici primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu,
alaturi de vorbitori importanţi pe scena Strategiei Dunării, respectiv primarul Vienei, Michael Haupl, primarul oraşului Ulm din Germania și preşedinte al CODCR, Ivo Gonner sau de Emeric Bartha, secretarul general al acestei structuri și de reprezentanţi ai administraţiilor din București, Ruse şi Sofia. Printre cei invitaţi să ia cuvîntul a fost si primarul de Giurgiu. La Viena, edilul şef de la Giurgiu a prezentat proiectul High Performance Green Port, iniţiat de ILR România, ca parte a ILR Lintz, în parteneriat cu Zona Liberă și Primăria Giurgiu. Împreună cu Ianca Meca, șeful Serviciului Strategii, Proiecte din cadrul PMG, cei peste 100 de invitați au aflat informații despre acest proiect ambițios de la Giurgiu al cărui obiectiv final este construirea unui centru trimodal folosind cele mai moderne tehnologii. Proiectul de la Giurgiu a fost bine primit şi preluat ca un exemplu de bună practică şi în acest context, municipalitatea giurgiuveană îl va posta pe platforma comună urbană, creată special pentru ca toţi partenerii SUERD să aibă un spaţiu comun de vizualizare şi interacţionare. Pe această platformă pe care Primăria Giurgiu urmează să se înregistreze, vizitatorii vor putea urmări imagini şi vor putea accesa informaţii despre şi din municipiul Giurgiu.
În cadrul aceleiași întâlniri, numele oraşului Giurgiu a fost rostit și în intervenția primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, în contexul dezvoltării metropolitane a Bucureștiului și a derulări unor proiecte transfrontaliere cu vecinii bulgari.
La evenimentul ce a precedat a treia ediție a Forumului anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării(SUERD) au fost prezenți așadar, primarul orașului Viena, Michael Haupl, Ivo Gonner, primarul orașului Ulm, primarul Soiei, Yordanka Fandakova, Peter Langer, coordonator general al Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunării, precum și Jose Palma Andres, director al Comisiei Europene, în cadrul DG-Regio, alături de alți oficiali europeni.
Deschis în a doua parte a zilei de 26 iunie, forumul SUERD de la Viena a reunit peste 1.000 de participanți. Lucrările Forumului au fost deschise de miniștrii de externe ai României și Austriei, Titus Corlățean și Sebastian Kurz, luând cuvântul în deschidere și primarul și guvernatorul Vienei, Michael Häupl. La sesiunile plenare au fost prezenți alături de reprezentanți ai instituțiilor europene, autorităților centrale, regionale și locale din cadrul țărilor participante în strategie, membri ai mediului academic și de cercetare, dar și reprezentanți ai sectorului de afaceri structurilor asociative.
Evenimentul a avut o serie de invitați extrem de importanți de marcă printre care Comisarul pentru Politică Regională, Johannes Hahn, ministrul federal austriac pentru educație, Gabriele Heinisch-Hosek, precum și ministrul pentru afaceri europene și internaționale din Baden Württemberg, Peter Friedrich.
Motto-ul acestei ediții a forumului a fost „We grow together – together we grow”- Creștem împreună- împreună creștem și a avut drept tematică generală revizuirea sistemului de guvernanţă a Strategiei Dunării şi creşterea competitivităţii în regiune, incluziunea socială fiind privită ca o precondiţie pentru asigurarea prosperităţii.
În ambele zile de desfășurare ale forumului, 26 și 27 iunie, participanții au putut vizita standurile amenajate în incinta sălii principale și au putut participa la ateliere de lucru dar și la sesiunile paralele cu tematici diverse: transport și conectivitate, protecția mediului, dezvoltare urbană, etc.
Pentru delegaţia de la Giurgiu, deplasarea la Viena şi participarea la acest forum a reprezentat o opotunitate extrem de importantă în vederea discutării unor oportunităţi investiţionale şi a identificării unor parteneri în scopul dezvoltării regiunii dunărene, cu bani europeni. Ca şi idei de proiecte desprinse în urma acestui forum şi a discuţiilor cu potenţialii parteneri se numără promovarea regiunilor dunărene (turism, administraţie publică, economie, etc.) prin canale video moderne (imagini video transmise în timp real alături de informaţii de larg interes din oraşele riverane Dunării) sau crearea unui sistem ce poate fi corelat cu sistemul RIS (River Informatic System) existent deja pentru traficul naval de-a lungul Dunării.
Conform estimărilor oficialilor europeni se aşteaptă ca prin intermediul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii, în următorii zece ani, cele 14 ţări incluse în strategie să aibă la dispoziţie, prin proiectele demarcate peste 700 miliarde de euro.
Ultima modificare: 02.07.2014 – 00:00 de către Primăria Giurgiu