Întâlnire cu firme, directori de licee, AJOFM şi ISJ pentru direcţionarea tinerilor către meseriile cerute pe piaţa muncii

Întâlnire cu firme, directori de licee, AJOFM şi ISJ pentru direcţionarea tinerilor către meseriile cerute pe piaţa muncii

Edilul Nicolae Barbu a organizat ieri, 29 aprilie, o întâlnire cu directorii liceelor cu profil tehnologic, reprezentanţii firmelor cu profil industrial din Giurgiu, reprezentanţi ai AJOFM, precum şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, în încercarea de a rezolva o problemă stringentă cu care se confruntă piaţa muncii giurgiuvene. Deşi firme mari din Giurgiu solicită forţă de muncă tânără pe care nu doar să o angajeze, ci s-o şi pregătească, interesul tinerilor pentru meseriile oferite este destul de scăzut. Iar asta pentru că marea lor majoritate a acestora sunt direcţionaţi de către părinţi către licee teoretice şi facultăţi, deşi rata de promovabilitate a bacalaureatului este destul de mică (mai puţin de 40% în 2013), iar majoritatea celor care termină o facultate nu îşi găsesc un loc de muncă în domeniu.
Prin urmare, discuţiile întâlnirii de ieri s-au concentrat pe găsirea unor soluţii pentru schimbarea mentalităţii tinerilor, dar şi a părinţilor, şi orientarea lor către meseriile cerute pe piaţa muncii.
Astfel, s-au propus mai multe măsuri pentru familiarizarea acestora cu meserii precum cea de sudor, lăcătuş, tubulator, ţesător sau confecţioner şi îndepărtarea concepţiei că acestea sunt înjositoare sau extrem de grele. Toţi cei prezenţi au fost de părere că o măsură eficientă în acest sens ar fi organizarea de întâlniri cu elevii sau cu părinţii, în cadrul orelor de dirigenţie, unde să fie invitaţi reprezentanţi ai AJOFM, reprezentanţi ai firmelor, inclusiv sudori, lăcătuşi etc., care să le explice şi să le arate prin prezentări Power Point în ce constă munca lor, în ce condiţii lucrează acum, cu tehnologii mult mai moderne decât cele pe care le ştiau părinţii. De asemenea, s-a afirmat că rezultate bune ar aduce şi deplasarea elevilor la sediul firmelor, în secţiile de producţie, în cadrul orelor de practică şi nu numai. Primarul Nicolae Barbu a precizat că poate facilita mediatizarea zilnică a locurilor de muncă puse la dispoziţie de aceste firme prin intermediul postului de radio Kiss FM, cu care Primăria are încheiat un contract de servicii.
Pentru asigurarea imediată a forţei de muncă cerută de firme, directorul adjunct al AJOFM, dna. Maria Ghiţă, le-a propus reprezentanţilor acestor firme două variante. Prima este cea a uceniciei pe o perioadă de 12, 24 sau 36 de luni, în funcţie de complexitatea meseriei. Şomerul va fi angajat şi instruit de firma respectivă în baza unui contract de ucenicie, iar firma va încheia cu AJOFM o convenţie prin care i se va deconta suma de 300 lei/lună pentru a suplini cheltuielile cu ucenicul. A doua variantă este cea a asigurării de către firme a spaţiilor necesare pentru pregătirea practică a şomerilor pe care AJOFM îi formează professional prin programe europene. Tot printr-un proiect european, AJOFM va realiza filme didactice pentru primele10 meserii aflate în topul ocupaţiilor din municipiul Giurgiu. Acestea vor fi folosite în instituţiile de învăţământ, pentru ca elevii să vadă în ce constă meseria respectivă.
În finalul întâlnirii, primarul Nicolae Barbu a stabilit ca în perioada imediat următoare să aibă loc trei întâlniri cu tinerii, la care să participe alături de municipalitate reprezentanţi ai celor trei grupuri: firme, AJOFM şi directori de licee. Prima întâlnire de acest gen va fi cu elevii de clasa a XII-a, la începutul lunii mai. Vizaţi sunt apoi elevii de clasa a XI-a şi tinerii care au terminat clasa a XII-a.

Ultima modificare: 30.04.2014 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul Depuneri de coroane la Giurgiu, cu ocazia Zilei Veteranilor de Război din România

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.