Dumitru Bogatu primeste post-mortem titlul de ”Cetatean de Onoare al Municipiului Giurgiu”

Dumitru Bogatu primeste post-mortem titlul de ”Cetatean de Onoare al Municipiului Giurgiu”

Cu ocazia aniversării a 90 de ani de la nașterea savantului și prof. univ. dr. Dumitru Bogatu, Primăria Municipiului Giurgiu îi conferă post – mortem titlul de ”Cetățean de Onoare ”al orașului, în semn de prețuire pentru uriașul său prestigiu profesional și contribuția adusă cercetării științifice în domeniile ihtiologiei teoretice și aplicate, hidrobiologiei și ihtiopapatologiei.
Dumitru Bogatu, născut într-o familie modestă de mici meșteșugari din Giurgiu, la 23 noiembrie 1924, este întemeietorul școlii românești de ihtiopatologie, continuând tradiția piscicolă giurgiuveană în cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea.
El a urmat cursurile Școlii primare de băieți ”Ion Zalomit” și pe cele ale Liceului ”Ion Maiorescu” și Facultatea de Medicină Veterinară din București. Dumitru Bogatu a primit succesiv funcțiile de decan, prodecan și șef de catedră la Institutul de pescuit și piscicultură din Constanța, devenind principalul organizator al învățământului superior de pescuit și acvacultură din țara noastră. A publicat aproximativ 100 de lucrări în domeniile ihtiologiei teoretice și aplicate, hidrobiologiei și ihtiopatologiei şi a susținut comunicări în țară și peste hotare.
Dumitru Bogatu a fost membru în Consiliul științific al Institutului Politehnic din Galați din 1957, în cel al Muzeului regional de științele naturii din 1958, în Comisia teritorială pentru cercetarea științifică între 1975-1979, iar în afara funcțiilor didactice și din cercetare a primit și onoarea de a prezida secția de handbal a Clubului Sportiv Universitar ”Știința”. A făcut parte și din Colegiul Institutului de cercetare și proiectare pentru Delta Dunării din Tulcea din 1971, din Comisia de hidrologie a Academiei Române din 1974 și a devenit membru corespondent al A.S.A.S. ”Gh. Ionescu-Sisești” în 1991.
Pe plan internațional a fost membru al Societății de Limnologia Dunării cu sediul în Austria din 1969, fiind prezent la mai multe dintre reuniunile acesteia și susținând comunicări la Kiev (1967), Viena (1971), Galați (1974), Regensburg (1975), Novi Sad (1979).

Ultima modificare: 20.11.2014 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul Giurgiuvenii sunt asteptati la meciul Astra Giurgiu- Universitatea Cluj. Biletele se pun in vanzare de joi, ora 10.00!!!

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.