CETATEA GIURGIU, ÎN ATENȚIA ARHITECȚILOR ŞCOLII DE VARĂ, EDIŢIA A III-A

CETATEA GIURGIU, ÎN ATENȚIA ARHITECȚILOR ŞCOLII DE VARĂ, EDIŢIA A III-A

Primăria Municipiului Giurgiu, prin Compartimentul de Arhitectură Urbană şi Amenajarea Teritoriului, derulează a III-a ediţie a Şcolii de Vară – workshop internaţional – în colaborare cu universităţi de prestigiu precum Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, dar şi cu facultăţi de arhitectură din Spania, Argentina şi Italia.
Scopul urmărit în cadrul acestei tabere este de a realiza proiecte și de a găsi soluţii cu privire la promovarea valorilor culturale reprezentative pentru oraşul nostru.
Şcoala de Vară ediţia a III-a a constat în Cercetarea şi elaborarea de propuneri de conservare și restaurare a Cetăţii Giurgiu, tema realizată de arhitectul şef al Primăriei Giurgiu, Anne-Marie GacichevicI, pe baza analizei situaţiei existente, a necesităţii definirii zonei studiate ca zonă turistică şi a redării importanţei de nucleu cultural al oraşului.
Fiind o temă mult mai complexă, Şcoala de Vară ediţia a III-a se desfăşoară pe o perioadă mai mare, comparativ cu edițiile anterioare, și a început pe 17 aprilie cu o activitate ce a constat în cercetarea şi documentarea sitului arheologic şi va continua până în octombrie, atunci când va avea loc prezentarea lucrărilor într-o expoziţie ce se va realiza atât la Giurgiu cât şi la Bucureşti, în cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.
Pentru realizarea acestui workshop, Primăria Municipiului Giurgiu a colaborat cu Departamentul de Istoria Teoria Arhitecturii şi Conservarea Patrimoniului din cadrul Universităţii de Arhitectură „Ion Mincu” Bucureşti şi cu Universitatea Chieti – Pescara din Italia. În luna aprilie a.c. au fost prezenţi la Giurgiu îndrumătorii lucrării: două cadre didactice din cadrul U.A.U.I.M.- conf. dr. arh. Ştefan Bâlici şi conf. dr. arh. Mihaela Criticos, două cadre didactice şi un cadru tehnic de la Facultatea de Arhitectură a Universităţii Chieti – Pescara, prof. dr. arh. Stefano d’Avino şi prof. dr. ing. Giovanni Mataloni, profesori specialişti în restaurarea monumentelor, un număr de cinci studenţi italieni şi șase studenţi români. Activitatea lor la Giurgiu a constat în realizarea unor studii de cercetare asupra Cetăţii Giurgiu, transportul şi masa de prânz fiind asigurate de către municipalitate pe perioada celor trei zile de vizită. Continuarea cercetărilor şi realizarea propunerilor de conservare şi restaurare a Cetăţii Giurgiu se desfăşoară atât în cadrul Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti cât şi în cadrul Universităţii „Gabriele d’Annunzio” din Chieti – Pescara din Italia.
Scopul Şcolii de Vară este acela de a aduce la zi informaţia şi datele de temă necesare unei (re)puneri în cauză a reabilitării Cetăţii Giurgiu, având în vedere că este un monument de importanţă locală, naţională şi universală.

Obiectivele activităţii la Giurgiu sunt:
1. Scanarea laser a ruinelor cetăţii în vederea realizării releveului
2. Întocmirea documentaţiei fotografice

Obiectivele Şcolii de Vară ediţia a III-a sunt:
1. Releveu actualizat capabil de a construi informaţia de plecare a studiilor de fezabilitate
2. Plan de analiză arhitecturală şi arheologică
3. Propuneri de abordare de conservare – restaurare şi punere în valoare a ansamblului Cetăţii Giurgiu. Acestea se vor concretiza prin studii (planşe) ce vor fi prezentate la sfârşitul semestrului I al anului universitar 2014-2015 si vor fi prezentate într-un vernisaj în luna octombrie, ce va avea loc la Giurgiu, dar şi în cadrul facultăţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti.

Ultima modificare: 21.09.2022 – 14:06 de către

Anteriorul PRIMĂRIA GIURGIU ŞI MDRAP VOR INVESTI ANUL ACESTA PESTE 32 DE MILIARDE DE LEI VECHI ÎN CONSTRUCŢIA DE LOCUINŢE SOCIALE

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.