Cetatea Giurgiu in atentia studentilor de la Arhitectura

Cetatea Giurgiu in atentia studentilor de la Arhitectura

În perioada 14-21 iulie 2014, în municipiul Giurgiu, la pădurea Bălănoaia, se desfăşoară Școala de Vară, ediția a II- a, având ca temă: “Conservarea, restaurarea și punerea în valoare a Cetății Giurgiu”, în colaborare cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” București, Școala Tehnică Superioară de Arhitectură din Madrid, Universitatea Alicante, Universitatea Alfonso X El Sabio.

Luni, 14 iulie, după sosirea invitaților a avut loc deschiderea oficială a evenimentului la care a participat și primarul municipiului, Nicolae Barbu, care le-a transmis participanților la Școala de Vară că “speră ca acest work-shop să fie o bază și să mergeți mai departe pentru a reconstrui sub o formă practică și futuristă Cetatea din Giurgiu”.

Cea de-a doua zi a Școlii de Vară a continuat marți, 15 iulie, cu prezentarea rezultatelor primei ediții din august 2013. Pe întreg parcursul zilei, s-au susţinut o serie de conferinţe de specialiști în domeniul arhitecturii privind Cetatea Giurgiu:
– Arh. col. Dan Căpățână – Comoara arheologică din Giurgiu care trebuie descoperită
– Cercetător Ionel Candea – Cetatea Brăilei în documente și planuri otomane (1570-1819).
– Adrian Niculae, dir. Direcția de Cultură, Culte și Patrimoniu Giurgiu;
– Dr. arh. Ignacio Javier Gil Crespo – Cetăți medievale. Tehnici de construcție
– Lector dr. arh. Tana Lascu – Rolul Observatoarelor de Peisaj în relaţia dintre planificarea spaţială şi politica culturală – aspecte transdisciplinare
– asist. drd. arh. Raluca Boros – Potențialul locuințelor nobiliare (conace) din Giurgiu. Posibilități de punere în valoare. Conversii și funcțiuni conexe.
– Prof. Daniel Sirvent – Experiența reabilitării patrimoniului arhitectural în Spania
– Conf. dr. arh. Codina Dușoiu – Punerea în valoare a ruinelor – poetică și tehnologie
– Prezentarea temei Școlii de vară – Anne-Marie Gacichevici, Codina Dușoiu, Santos Garcia Alvarez, Daniel Sirvent

Pe toată perioada desășurării evenimentului participanții vor propune dotări necesare pentru refuncționalizarea cetății și integrarea ei într-un circuit turistic, precum și o strategie de promovare și identitate vizuală.
Aceste acțiuni vor duce la o creştere a potenţialului turistic şi economic al judeţului, de pe urma căruia vor putea beneficia toţi locuitorii acestuia, contribuind totodată la crearea unui mediu favorabil pentru atragerea de noi investiții în municipiul Giurgiu.

Ultima modificare: 15.07.2014 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul Croazieră pe Dunare efectuată de austriacul Rainer Prohaska

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.