16 – 22 septembrie – Saptamana Europeana a Mobilitatii

16 – 22 septembrie – Saptamana Europeana a Mobilitatii

În fiecare an, în luna septembrie oameni de pe întreg globul se întâlnesc pe străzi, în parcuri, între blocuri, pentru a sărbători “Ziua Mondială fără Maşini” (22 septembrie) şi Săptămâna Europeană a Mobilităţii (16-22 septembrie).
Tema din acest an a Săptămânii Europene a Mobilităţii este “Clean air – it’s your move” (“Aer curat – este în puterea ta!”) şi se concentrează pe promovarea mobilităţii şi ameliorarea sănătăţii populaţiei prin folosirea bicicletei, a mersului pe jos şi a mijloacelor de transport în comun, constituind şi un îndemn la adresa autorităţilor locale de a include în programele proprii de dezvoltare mai multe măsuri precum crearea de zone cu trafic scăzut sau fără trafic, lansarea de programe pentru reducerea vitezei, crearea reţelelor de piste ciclabile şi a infrastructurilor destinate bicicliştilor, precum şi punerea în circulaţie de noi autobuze ecologice.
La Giurgiu, Săptămâna Europeană a Mobilităţii se sărbătoreşte prin anumite iniţiative şi manifestări încă din anul 2004. Anul acesta, două vor fi evenimentele ce o vor marca:
– organizarea împreună cu Clubul Nautic „SAN GIORGIO”, în data de 21 septembrie 2013, începând cu ora 900, pe canalul Sf. Gheorghe, a unei Parade a ambarcaţiunilor din Giurgiu, având drept scop nu doar aducerea în atenţia publicului a frumuseţii acestor ambarcaţiuni, ci şi evidenţierea beneficiilor aduse de sport, mişcare în aer liber, într-un cadru natural cât mai puţin poluat;
– organizarea, în data de 22 septembrie 2013, în intervalul orar 930 – 1230, a unui marş cu participarea masivă a cetăţenilor oraşului, de la cel mai mic, la cel mai mare, pe jos sau cu bicicleta, pe role sau cu trotineta etc. Startul pentru marş va fi dat din parcarea Kaufland, iar punctul terminus va fi în Piaţa Unirii, în faţa Teatrului „Tudor Vianu”.
Prin urmare, toţi cetăţenii oraşului sunt invitaţi să admire Parada ambarcaţiunilor din Giurgiu în data de 21 septembrie, iar pe 22 septembrie, să participe la Marşul dedicat Zilei Mondiale fără Maşini şi Săptămânii Europene a Mobilităţii.
“Stop CO2!”, “Pune frână încălzirii globale!”, “A venit timpul să opreşti motorul!”, “Bicicleta = zero emisii CO2” „Azi fără maşini şi noxe!”, „Mersul pe bicicletă face siluetă!” sau „Gândeşte verde!” sunt doar câteva dintre mesajele care rezonează cu aceste două manifestări.
Reducerea emisiilor de CO2 prin folosirea cu precădere a mijloacelor de transport în comun şi renunţarea la maşinile cu consum mare în favoarea celor de capacitate mică, mult mai potrivite pentru traficul urban, este o necesitate stringentă, având în vedere că actualmente în Europa transportul deţine o cotă de aproximativ 30% din totalul emisiilor de CO2 şi 60% din consumul de combustibil petrolier. Dioxidul de carbon se înscrie în rândul gazelor cu efect de seră – principalele responsabile pentru încălzirea globală, iar cantitatea de CO2 rezultată din transport creşte alarmant de la an la an. În intervalul 1990 – 2007 creşterea a fost de 30% la nivel european şi de 67% în România.

Ultima modificare: 09.09.2013 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul Sensurile giratorii, infrumusetate de municipalitate

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.