Municipalităţile Giurgiu şi Veliko Turnovo, partenere în proiectul Martenitsa (Mărţişor)

Municipalităţile Giurgiu şi Veliko Turnovo, partenere în proiectul Martenitsa (Mărţişor)

Municipalitatea Giurgiu a răspuns solicitării venite din partea Primăriei Veliko Turnovo de a colabora în cadrul proiectului socio-cultural denumit „Mărţişor – simbol al Bulgariei şi al lumii”, derulat în luna martie a acestui an, prin amplasarea acestui simbol tradiţional în trei locaţii centrale din municipiu – zona Teatrului „Tudor Vianu”, parcul situat vizavi de Turnul Ceasornicului şi Parcul Mihai Viteazul.

Scopul proiectului iniţiat de Primăria Veliko Turnovo este de a promova şi a obţine expunerea globală a simbolului bulgăresc tradiţional şi istoric „Mărţişor” (Martenitsa). Pe lângă România, între ţările care s-au alăturat acestei acţiuni se numără Spania, Italia, Polonia, Statele Unite ale Americii, Ungaria, Macedonia, China, Muntenegru, Croaţia, Serbia, Venezuela, Grecia, Maroc, Iordania, Franţa, Malta, Ucraina, Rusia, Armenia, Austria, Republica Cehă şi Elveţia.

În tradiţia bulgărească, mărţişorul are o semnificaţie aparte: în timpuri străvechi, poporul bulgar a purtat multe bătălii şi războaie în efortul lor de a-şi dobândi independenţa. În timpul unui astfel de război, un conducător bulgar a trimis un porumbel cu un mesaj pentru sora sa despre victoria obţinută într-o bătălie. Piciorul porumbelului a fost legat cu un fir alb, dar porumbelul a fost rănit de o săgeată, iar firul a fost pătat de picături de sânge.

De atunci, în fiecare primăvară, începând cu data de 1 martie, bulgarii de toate vârstele poartă legat la mână un fir alb cu roşu până pe data de 22 martie.

Ultima modificare: 22.03.2013 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul S.C. Apa Service S.A. a înfiinţat o nouă casierie în municipiu

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.