Stadiul proiectului „Îmbunătăţirea accesibilităţii Euroregiunii Ruse – Giurgiu cu Coridorul 9 Pan – european de transport”

Stadiul proiectului „Îmbunătăţirea accesibilităţii Euroregiunii Ruse – Giurgiu cu Coridorul 9 Pan – european de transport”

Primăriile Ruse şi Giurgiu sunt partenere în proiectul transfrontalier „Îmbunătăţirea accesibilităţii Euroregiunii Ruse – Giurgiu cu Coridorul 9 Pan-european de transport”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013. Proiectul se află în perioada de implementare începând cu data de 14.07.2012, ceremonia de semnare a contractului de finanţare având loc în data de 13.07.2012 la sediul Primăriei Ruse – liderul proiectului. Durata de implementare a proiectului este de 30 de luni.

Valoarea totală a proiectului este de 7.771.243, 79 Euro, din care totalul cheltuielilor eligibile este de 6.790.140,63 Euro, repartizaţi astfel: Primăria Ruse – 5.526.172,65 Euro, iar Primăria Giurgiu – 1.263.967,98 Euro. Suma alocată municipiului Giurgiu este suportată astfel: 1.067.547,36 Euro (84,46 %) – finanţare prin Fondul European de Dezvoltare Regională; 158.501,58 (12,54%) – finanţare de la Bugetul de Stat, iar 37.919,04 (3%) – contribuţia proprie a Primăriei municipiului Giurgiu.

Proiectul de faţă este unul de importanţă majoră pentru dezvoltarea infrastructurii din Euroregiunea Ruse – Giurgiu şi va conduce la fluidizarea traficului rutier pe traseul ce conectează cele două oraşe la coridorul de transport Pan – european nr. 9. Astfel, cele două municipalităţi şi-au propus ca prin proiect să realizeze: Primăria Ruse – reamenajarea, consolidarea şi înfrumuseţarea bulevardului Tutrakan, precum şi reabilitarea anumitor utilităţi din perimetrul respectiv, iar Primăria Giurgiu – reabilitarea unor segmente de drum ce leagă centrul oraşului de zona de frontieră, în lungime totală de 2.411 m, precum şi realizarea a două sensuri giratorii pe acest traseu (unul în zona complexului Sârguinţa, iar celălalt, în zona Abator).

Până în prezent, activităţile proiectului s-au desfăşurat conform planificării aprobate. În cadrul activităţii de pregătire a proiectului, a fost elaborată documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru reconstrucţia segmentelor de drum prevăzute pentru conectarea infrastructurii rutiere a Euroregiunii Ruse – Giurgiu cu coridorul Pan european de transport nr. 9: Bulevardul Tutrakan la Ruse şi străzile Nicolae Bălcescu, Vlad Ţepeş, bulevardele Bucureşti şi Mihai Viteazul din Giurgiu. Alături de aceste documentaţii au mai fost elaborate studiile de trafic pentru aceste segmente de drum şi analiza cost-beneficiu.

Odată cu începerea implementării proiectului, au avut loc mai multe activităţi organizatorice: stabilirea echipei comune de management şi a comitetului executiv comun al proiectului, precum şi întâlniri periodice ale acestora. În data de 11 septembrie 2012, a avut loc conferinţa de presă de lansare a proiectului Evenimentul media s-a desfăşurat la Primăria din Ruse, cu participarea partenerului român. În cadrul acestui eveniment au fost prezentate obiectivele, activităţile principale, calendarul şi rezultatele aşteptate, precum şi priorităţile programului transfrontalier.

Achiziţiile publice se desfăşoară conform calendarului aprobat al proiectului, până în prezent fiind atribuite 3 contracte de servicii: contractul de elaborare a trei documentaţii de licitaţii (pentru atribuirea lucrărilor de construcţii, supervizarea lucrărilor de construcţii şi realizarea proiectului tehnic); contractul de elaborare a documentaţiei tehnice (faza Proiect tehnic şi detalii de execuţie) şi contractul de realizare a auditului financiar.

După realizarea de către proiectant a proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie, lucrare ce trebuie finalizată în luna martie 2013, urmează demararea procedurii de achiziţie publică a execuţiei lucrărilor de construcţie. Dacă procedura decurge normal conform prevederilor legale, contractul de execuţie a lucrărilor va fi semnat în vară.

Lucrările de reabilitare a segmentelor de drum prevăzute în proiect vor începe în luna septembrie 2013 şi au ca termen de realizare luna decembrie 2014.

Pe teritoriul municipiului Giurgiu se vor reabilita următoarele tronsoane de drum: Bd. Bucureşti L = 915 m (de la intersecţia cu str. Gării şi str. Nicolae Bălcescu până la intersecţia cu Bd. Mihai Viteazu); Strada Nicolae Bălcescu L = 291 m (de la intersecţia cu bd. Bucureşti şi str. Gării până la intersecţia cu str. Vlad Ţepeş); Strada Vlad Ţepeş L = 955 m (de la intersecţia cu Nicolae Bălcescu până la intersecţia cu bd. Mihai Viteazu şi str. 1 Decembrie 1918); Bd. Mihai Viteazu L = 250 m (de la intersecţia cu str. Vlad Ţepeş până la sensul giratoriu din faţa hotelului Steaua Dunării).

Lucrările ce se vor efectua pe tronsoanele de drum sus amintite vor cuprinde reparaţii sistem rutier existent şi trotuare, lucrări parte carosabilă, 1 bandă pe fiecare sens, lăţime diferită cuprinsă între 9-18m, benzi de staţionare, parcări, drumuri laterale, lucrări amenajare intersecţii: sens giratoriu în zona complex Sârguinţa, la intersecţia dintre străzile Petre Ghelmez, Sirenei şi Vlad Ţepeş; sens giratoriu din zona abator, la intersecţia dintre străzile Vlad Ţepeş, Mihai Viteazu şi B-dul 1 Decembrie 1918, pichetare în detaliu, marcaje, semnalizare, dirijare trafic, ridicare la cotă a capacelor reţelelor edilitare (carosabil).

Ultima modificare: 01.02.2013 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul Şedinţă maraton la Consiliul Local Giurgiu

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.