SITUAȚIA PROIECTELOR DE INVESTIȚII ALE MUNICIPALITĂȚII, DISCUTATĂ ÎN CONFERINȚĂ DE PRESĂ

SITUAȚIA PROIECTELOR DE INVESTIȚII ALE MUNICIPALITĂȚII, DISCUTATĂ ÎN CONFERINȚĂ DE PRESĂ

Stadiul proictelor depuse spre finanțare, al celor aflate în implementare, dar și al celor vor fi depuse în următoarea perioadă a fost dezbătut într-o recentă conferință de presă de primarul Nicolae Barbu și directorul Direcției de Programe Europene din cadrul Primăriei, dna. Meca Ianca.

Iată situația câtorva dintre acestea:

– cele două proiecte de asfaltare a străzilor de piatră și pământ din municipiu, înscrise în Programul Național de Dezvoltare Locală: se află în procedura de licitație. Pentru Zona 1, licitația (deschiderea ofertelor) este programată pe 26 februarie, perioada de clarificări este la final, există firme care s-au înscris pentru a participa la licitație. Pentru Zona 2 licitația este pe 14 martie, au fost cerute clarificări din partea firmelor, deci există un real interes din partea firmelor pentru a participa la licitație.

– Dotarea cu mobilier a trei unități școlare (Școala nr. 8, Colegiul Viceamiral Ion Bălănescu și Colegiul Național Ion Maiorescu (clădirea veche din spate), prin Programul Național de Dezvoltare Locală: au fost atribuite contractele de servicii, firmele câștigătoare având termen de 2-3 luni pentru realizarea mobilierului. “Nu ne grăbim să aducem mobilierul, pentru că dorim să facem și reparații la școlile respective. Nu o să aducem mobilier nou în săli de clasă care nu corespund cerințelor”, a precizat primarul Nicolae Barbu.

– Marina Port sau “Dezvoltarea regiunii dunărene pentru o mai bună conectivitate a Euroregiunii RuseGiurgiu cu coridorul de transport nr. 7”, finanțat prin programul INTERREG V-A 2014-2020, prin care pe Canalul Sfântul Gheorghe se vor amenaja locuri de acostare pentru ambarcațiuni de mici dimensiuni: licitația este în evaluare. “S-a finalizat evaluarea tehnică, urmează evaluarea financiară și am speranța că la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie, deci în două-trei săptămâni, maxim o lună, vom semna contractul de executare de lucrări și realizare a proiectului tehnic. Suntem în termenul impus, drept urmare, noi spunem că în vara acestui an vom vedea primele lucrări de construcție la portul de ambarcațiuni finanțat pe programul INTERREG România-Bulgaria, de 3 milioane de euro”, a specificat primarul Nicolae Barbu.

– Pe Axa 3.1.B din POR 2014-2020 au fost depuse opt proiecte de eficientizare energetică a clădirilor școlare și anume trei grădinițe (Grădinița “Dumbrava Minunată”, Grădinița “Căsuța fermecată” și Grădinița nr. 9), trei clădiri ale școlilor (Școala nr. 4, Școala nr. 5 și Școala nr. 8) și două clădiri de licee (Liceul de Marină și Liceul Tudor Vianu), în valoare de cca. 1 milioan de euro fiecare clădire școlară. Proiectele au intrat în etapa de evaluare. “În prezent deja am primit cea de-a doua solicitare de clarificări. Liceul Tudor Vianu a depășit etapa primă de clarificări și este declarat admis din punctul de vedere al conformității administrative și al eligibilității. Pe 14 februarie am încărcat în sistemul electronic răspunsul de clarificări pentru Școala nr. 5 și așteptăm să vină solicitări de clarificări și la celelalte”, a explicat dna. Meca Ianca cu privire la stadiul acestora.

– proiectele privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, în cadrul Axei 3.1.A din POR 2014-2020. Până la sfârșitul lunii februarie municipalitatea va depune cereri de finanțare pentru patru ansambluri de blocuri din cartierele București, Tineretului, Centru și Policlinică, cuprinzând aproximativ 40 de blocuri cu o valoarea estimativă de 100.000 de euro pentru fiecare bloc. În perioada trecută de programare două ansambluri, adică nouă blocuri, au fost deja anvelopate și locatarii simt deja beneficiile acestui fapt. De asemenea, încă șase blocuri sunt în finanțare acum, în sensul că proiectul a primit deja finanțare și am început implementarea, a adăugat directorul Direcției Programe Europene, dna. Meca Ianca.

– tot pe Axa 3 din POR 2014-2020 municipalitatea se pregătește să depună trei proiecte pentru eficiența energetică a sistemelor de iluminat public, în trei zone ale municipiului: o zonă în care Primăria este proprietară pe infrastructură, adică pe stâlpii de electricitate, o zonă constituită din străzi mai mici din municipiu, în care stâlpii nu aparțin municipalității și prin urmare se intervine doar cu înlocuirea lămpilor existente cu lămpi cu led și o zonă reprezentată de cartierele de blocuri și care presupune eficientizarea iluminatului pe aleile dintre blocuri. Primarul Nicolae Barbu a precizat că dorința municipalității era de a moderniza în întregime sistemul de iluminat dintre blocuri, însemnând stâlpi, conductori subterani și iluminat cu led, însă având în vedere că era necesară cartografierea și ridicarea topometrică a zonei respective și, prin urmare, atribuirea de denumiri pentru aleile dintre blocuri, acest fapt ar fi însemnat ca toți locuitorii acelor zone să-și modifice toate documentele (acte de proprietate, acte de identitate etc.), ceea ce ar fi însemnat o cheltuială enormă. “Să sperăm că vom câștiga finanțarea acestor proiecte. Oricum, chiar dacă nu toate se vor implementa, de acest sistem avem nevoie, și din economiile pe care le vom face la alte proiecte vom folosi surse proprii și tot vom pune iluminat cu leduri”, a adăugat acesta.

– Proiecte în pregătire, de depus pe Axa 10 din POR, privind infrastructura educațională în sistem preșcolar, școlar și licee teoretice, aici fiind vizate consolidarea Școlii nr. 1 și extindere prin supraînălțare a corpului mai mărunt al acestei clădiri și construirea la Școala nr. 4 a unui corp nou de clădire astfel încât copiii să poată învăța într-un singur schimb, iar după-amiază să se poată desfășura activități de tip școală după școală sau activități extracuriculare. “Și Liceul Maiorescu încercăm să-l integrăm într-un proiect – refacerea internatului pentru copii și redarea lui sub altă funcționalitate (cabinete de limbi străine, cabinete de ECDL, săli de after school) și nu în ultimul rând dorim să refacem fosta cantină a Liceului Maiorescu, iar deasupra acesteia să construim o sală de festivități de maxim 150 de persoane care să permită și acestui liceu de elită să aibă toată infrastructura școlară necesară pentru buna desfășurare a activităților dumnealor”, a afirmat edilul șef.

Ultima modificare: 16.02.2018 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul OPORTUNITATE DE FINANȚĂRE EUROPEANĂ PENTRU DOUĂ PROIECTE IMPORTANTE ALE MUNICIPALITĂȚII

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.