COMUNICAT DE PRESĂ CJSU

COMUNICAT DE PRESĂ CJSU

1. Avertizări:
Județul nostru se află în momentul de față sub atenționare hidrologică COD PORTOCALIU, intervalul de referință fiind datele de 08.03, ora 12:00 – 09.03, ora 12:00, fenomenele vizate fiind reprezentate de creșterile de debite pe râurile Neajlov, Câlniștea și Dâmbovnic.

2. Situaţia drumurilor din judeţ este următoarea:
Nr.crt. Drum/ localităţi Stare drum
1 DJ 412 C (zona Goleasca) Închidere temporară a circulaţiei din cauza revărsării râului Dâmbovnic și a topirii zăpezii – cu alternativă de rută ocolitoare pe DJ 601 Mârșa – Roata de Jos – Crevedia
2 DC 191 (Anghelești –Vadu Lat) Închidere temporară a circulaţiei din cauza revărsării râului Dâmbovnic și a topirii zăpezii – cu alternativă de rută ocolitoare pe DJ 412C – Obedeni – Bucșani – Vadu Lat
3 DJ 503 A – între Răsuceni și Răsucenii de Sus Închidere temporară a circulaţiei din cauza revărsării râului Câlniștea și a topirii zăpezii (drumul este acoperit cu apă pe o porțiune de circa 50-75 metri, într-o vale)

3. Hotărâri CJSU Giurgiu
Având în vedere prezenta atenționare hidrologică, precum și faptul că la stațiile hidrometrice Vadu Lat (râul Neajlov) și Crovu (râul Glavacioc) nivelurile și debitele se situează peste cotele de atenție, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a dispus intrarea în dispozitivul de apărare a C.L.S.U. (Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență) riverane râurilor Neajlov și afluenților acestora, începând cu data de 08.03.2018, ora 10:00.
4. Situație operativă și U.A.T.-uri afectate
La momentul actual unitățile administrativ-teritoriale afectate sunt comunele Crevedia Mare și Bucșani.
Pe raza comunei Crevedia Mare, ca urmare a revărsării râului Neajlov și a topirii zăpezii sunt afectate:
– aproximativ 30 de hectare de teren agricol;
– 40 de hectare de pășune.
Pe raza comunei Bucșani:
– 4 curți în satul Goleasca sunt afectate de topirea zăpezii;
– 1 pod provizoriu peste râul Dâmbovnic (podul de pe DJ 412 C) deversat de o lama de apă de circa 30 cm, aspecte cauzate de revărsarea râului Dâmbovnic, precum și topirea zăpezii;
-o pășune de circa 5 hectare, pe raza comunei Bucșani, afectată de revărsarea confluenței râurilor Neajlov cu Dâmbovnic.
De menționat este faptul că, la momentul actual, nicio locuință nu este afectată de topirea zăpezii sau creștetea debitelor râurilor și nici nu există localități izolate.
De asemenea, pe raza U.A.T.-uri anterior menționate se face monitorizarea permanentă a modului de evoluție a cotelor râurilor, în scopul intervenției în timp oportun dacă situația o va impune. La momentul actual se acționează cu două motopompe de mare capacitate (13.000 l/min și 17.000 l/min), în localitatea Novaci (oraș Mihăilești), respectiv Călugăreni, în scopul reducerii riscului de inundare a gospodăriilor amplasate în zone posibil a fi afectate,ținând cont de situația operativă din anii anteriori.

5. Situația hidro-meteorologică
Din punct de vederea meteorologic, în ultimele 24 de ore, pe raza județului, la postul hidrometric Poenari cantitatea de precipitații a înregistrat o valoare de 0,2 l/mp, iar la cantoanele aferente digurilor de la Dunăre precipitațiile înregistrate au avut valori cuprinse între 3-6 l/mp. Nu s-au semnalat alte fenomene meteorologice periculoase.
În ceea ce privește situația hidrologică, râurile interioare care străbat teritoriul județului, au regim de curgere normal, nivelurile și debitele fiind în creștere, din cauza cedării accentuate a apei din stratul de zăpadă și propagării. Astfel, s-au înregistrat creșteri de niveluri și debite cu depășirea cotelor de pericol pe râul Neajlov – secțiunea Vadu Lat, respectiv a celor de atenție pe râul Glavacioc, secțiunea Crovu.

Astfel, în data de 09.03.2018, în jurul orei 06:00, situația cotelor înregistrate de cele două stații hidrometrice de la Vadu Lat, respectiv Crovu, se prezenta astfel:
a. Stația hidrometrică de la Vadu Lat, de pe râul Neajlov:
– nivel: 290 cm, cu 30 de cm peste cota de pericol;
b. Stația hidrometrică de la Crovu, de pe râul Glavacioc:
– nivel: 215 cm, cu 15 cm peste cota de atenție și 35 de cm sub cota de inundație.

PREŞEDINTELE
COMITETULUI JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
PREFECT

NINA CARMEN CRIŞU

Ultima modificare: 09.03.2018 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul PROIECTE DE EFICIENTIZARE ENERGETICĂ A UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT ȘI A CLĂDIRILOR REZIDENȚIALE, DEPUSE PE POR 2014-2020

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.