“POVEȘTI DE RĂZBOI – TRENCH ART”, EXPOZIȚIE INEDITĂ ORGANIZATĂ DE MUZEUL JUDEȚEAN TEOHARI ANTONESCU

“POVEȘTI DE RĂZBOI – TRENCH ART”, EXPOZIȚIE INEDITĂ ORGANIZATĂ DE MUZEUL JUDEȚEAN TEOHARI ANTONESCU

Sute de obiecte decorative sau de uz casnic realizate din elemente de muniţie de către soldați în Primul Război Mondial sunt expuse la Muzeul Județean Teohari Antonescu în cadrul unei expoziții unice la Giurgiu – “Povești de război – Trench art”.

Autorul acestei expoziții este colecţionarul bucureştean ing. Cristian Dumitru, care vreme de peste 25 de ani a achiziţionat obiectele din târguri de antichităţi, consignaţii şi chiar centre de colectare a fierului vechi.

“Tehnica Trench Art a căpătat amploare în preajma Primului Război Mondial. La un moment dat, soldații stăteau săptămâni la rând fără să tragă un foc de armă și atunci, dintr-o necesitate, din plictiseală, mai luau din tuburile de alamă folosite și le lucrau, după care le dădeau cadou generalilor, le dădeau în primul sat pentru o găină și o sticlă de vin, întrucât nevoia de resurse era foarte mare la acea vreme. Nu toate obiectele au fost însă realizate în tranșee. Multe dintre ele au fost realizate în spatele frontului sau în spitalele de recuperare, întrucât era o terapie pentru bolnavii aflați în convalescență să producă astfel de obiecte. De asemenea, Armata Franceză, în timpul Primului Război Mondial, a produs aproape industrial astfel de piese, pe care le vindea populației civile pentru a cumpăra hrană soldaților”, a explicat colecționarul Cristian Dumitru cu privire la conceptul “Trench Art”.

Expoziția a fost vernisată astăzi, în prezența reprezentanților instituțiilor publice și de cultură giurgiuvene, a jurnaliștilor și a elevilor, și poate fi vizitată în continuare până pe data de 26 februarie.

Ultima modificare: 18.08.2022 – 16:15 de către

Anteriorul ANUNȚ

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.