PRIMARUL NICULAE BARBU PREZENT LA REUNIUNEA COMISIILOR DIRECTOARE ALE UNCJR,AMR,ACOR SI AOR

PRIMARUL NICULAE BARBU PREZENT LA REUNIUNEA COMISIILOR DIRECTOARE ALE UNCJR,AMR,ACOR SI AOR

Palatul Parlamentului a fost ieri, 14 martie, gazda unor evenimente de amploare, respectiv reuniunea Comitetelor/Comisiilor Directoare ale UNCJR, AMR, ACOR si AOR, în prima parte a zilei, urmată de (Re)New Europe, al 8-lea Summit European al Regiunilor si Orașelor, la care a participat si primarul municipiului, Nicolae Barbu.

Astfel, la întâlnirea cu primarii din România, au răspuns invitației președintele Comitetului European al Regiunilor, Karl Lambertz, comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, Viceprim-ministrul, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Vasile-Daniel Suciu și reprezentanții din conducerea structurilor menționate, inclusiv președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, Tatiana Badan.

Dezbaterile tematice au cuprins subiectul absorbției fondurilor europene, politica de coeziune, problemele întâmpinate de administrațiile locale, nevoia descentralizării, dar mai ales al constituirii unei Federații a Autorităților Locale din România, drept vocea unică și reunită a tuturor structurilor existente astăzi.
Tot cu acest prilej de dezbatere s-au luat în calcul parteneriatele dintre autoritățile din România și cele din Republica Moldova.

În urma problemelor supuse atenției de către participanții din sală, comisarul european Corina Crețu a vorbit despre creșterea cu 8% a alocărilor dedicate României în perioada următoare de finanțare, nevoia simplificării procedurilor la nivel național, deoarece de la Bruxelles s-a lucrat la acest proces și despre atenția care va fi acordată comunităților mici, subdezvoltate, pentru investiții esențiale de infrastructură și utilități cât și pentru micile orașe.

Comisarul european a punctat faptul că România trebuie să își consolideze capacitatea adminsitrativă, să lucreze la digitalizare și descentralizare și să atragă cât mai multe fonduri europene, gradul de absorbție fiind la ora actuală de 21%, pe fondurile de coeziune. “Din martie începem negocierile cu statele membre pentru următoarea perioadă de finanțare 2021-2027 și invit țările să își exprime concret nevoile pentru politica de coeziune din următorii ani, în timp ce în prezent, reamintesc faptul că Republica Moldova și România au la dispoziție 90 de milioane de euro pe programul transfrontalier lansat la Ungheni.”, a declarat comisarul DG Regio, Corina Crețu.

Reprezentantul Guvernului, Viceprim-ministrul, Daniel Suciu a spus că este “un fan al descentralizării” și a dat asigurări că va sprijini o modernizarea instituțională și o structură de tipul FAPL.

După aceast eveniment, primarul Nicolae Barbu a participat la sesiunea de deschidere a Summitului ce a reunit lideri ai Uniunii Europene, nationali, locali si regionali, care, in contextul evolutiei UE, au discutat si identificat modalitatile de implicare mai eficientă a cetatenilor in proiectul european, prin intermediul autoritatilor locale si regionale.
Au fost pe scenă primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, Prim-Ministrul Romaniei, dna Viorica Dancila, Presedintele Comitetului European al Regiunilor, dl Karl-Heinz Lambertz, Secretarul executiv al Comisiei Economice pentru Europa, dna Olga Algayerova, presedintele delegatiei Romaniei in Comitetul European al Regiunilor (CoR), dl Robert Sorin Negoita, primari ai oraselor din Romania, dar si oficiali ai statelor membre UE.

Ultima modificare: 18.08.2022 – 16:17 de către

Anteriorul ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAȚIEI MUNICIPIILOR DIN ROMÂNIA

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.