DREPT LA REPLICĂ

DREPT LA REPLICĂ

În publicația online ”Opinia Giurgiuveanului” de marți, 24 octombrie 2023, a fost publicat articolul ”Mărunțiș! Datorii de 17 milioane de euro – Apocalipsa după Anghelescu”
Prin urmare, a fost transmis redacției, spre publicare următorul
DREPT LA REPLICĂ:
Pentru o bună înțelegere a realității, vă precizăm că NEVOIA DE SURSE DE FINANȚARE NU REPREZINTĂ DATORIILE ACUMULATE.
Sursele de finanțare sunt necesare pentru crearea de prevederi bugetare în vederea angajării de cheltuieli, iar datoriile reprezintă obligații de plată aferente cheltuielilor angajate și facturate ce urmează a fi onorate în funcție de disponibilitățile financiare.
Datoriile preluate de actuala administrație, reprezentând obligații restante și arierate, erau în valoare de 24.392.116 lei (243,92 miliarde vechi). La acestea, s-au adăugat hotărârile judecătorești din trimestrul I aferent anului 2021, în sumă de 7.037.000 lei (70,37 miliarde lei) ce au condus la blocarea conturilor Primăriei. Cu sprijinul Guvernului, au fost deblocate conturile, fiind achitate parțial obligațiile restante și arieratele, totodată fiind susținut și serviciul de alimentare cu energie termică în sistem centralizat și acoperite parțial indemnizațiile însoțitorilor personali ai persoanelor cu handicap. De asemenea, au fost preluate chletuielile aferente angajamentelor legale anterioare, reportate, ce au fost facturate și plătite ulterior.
Important de reținut este faptul că începând cu anul 2020, toate administrațiile locale au întâmpinat probleme grave din cauza cheltuielilor generate de pandemie, precum și a creșterilor de prețuri la gaze, energie electrică și a indicelui Robor aferent creditelor în derulare. Să nu uităm și de cele două Ordonanțe de urgență, respectiv O.G. 47 și 67/2022 care au majorat sumele contractelor de lucrări ale proiectelor cu finanțare europeană nerambursabilă. Toate acestea au afectat sursele de finanțare ale bugetului local, care oricum erau insuficiente, ajungându-se în situația în care nu a mai putut fi asigurat necesarul de cheltuieli bugetare până la finalul anului. În aceeași situație, la aceeași dată, ne-am regăsit și în anul 2022, fiind nevoiți să amânăm ratele creditelor în derulare.
Astfel, din suma solicitată la Guvernul României, în valoare de 86.081.000 lei, ponderea cea mai mare o reprezintă contribuția aferentă Proiectelor din Fonduri Europene Nerambursabile, în procent de 64,33%, în cifră absolută de 55.380.000 lei.
Înainte de a conchide, vă facem o retrospectivă a administrațiilor anterioare și anume: în mandatul primarului Lucian Iliescu, peste 70% din bugetul primăriei se ducea către servicii publice și investiții utile comunității, iar în madatul primarului Nicolae Barbu, peste 70% din bugetul municipalității mergea către firmele de consultanță și proiectare, iar de cele mai multe ori nu era obținută finanțarea, de altfel o modalitate legală de risipă a banului public.
Considerăm că atât titlul materialului de presă, cât și informațiile prezentate în cuprinsul acestuia sunt nedocumentate, iar pentru o informare corectă a publicului giurgiuvean vă solicităm publicarea dreptului la replică.

Ultima modificare: 31.10.2023 – 13:11 de către Administrator

Anteriorul Un investitor turc scoate pe piața muncii din Giurgiu 100 de locuri de muncă

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.