Sterilizează-ți câinele! E în beneficiul tuturor!

Sterilizează-ți câinele! E în beneficiul tuturor!

Sterilizarea patrupedului aduce beneficii majore! Beneficiile sunt atât pentru animal, cât și pentru proprietarul care astfel nu riscă sancțiuni contravenționale, respectiv amenzi cu un cuantum foarte mare.
În ceea ce privește beneficiile aduse animalului, medicii veterinari sunt de părere că animalul are șanse la o viață mai lungă și mai sănătoasă, la eliminarea unor eventuale probleme de sănătate greu de tratat și costisitoare financiar. Sterilizarea reduce masiv riscul de apariție a cancerului mamar, cancerul uterin, ovarian, sau testicular în cazul masculilor.
Important de punctat este și faptul că problema creșterii în greutate după sterilizare nu este demonstrată, mai ales în cazul unui regim de hrană sănătos sau adaptat problemelor de sănătate ale animalelor.
Pentru proprietar, sterilizarea este benefică deoarece previne vagabondajul și riscul de a-și pierde animalul, comportamentul câinelui după intervenție este unul mai prietenos și costurile ulterioare de întreținere sunt mult mai mici. Punctam aici și faptul că prin îndeplinirea obligațiilor legale, proprietarul nu mai riscă amenzi deosebit de mari.
Conform legii, toți câinii cu stăpân, fără valoare chinologică (fără pedigree), trebuie să fie microcipați și sterilizați, amenzile fiind cuprinse între 5.000 și 10.000 lei pentru nemicrocipare și între 5.000 și 12.000 de lei pentru nesterilizare.
Pentru comunitate, avantajele sterilizării sunt mai mult decât evidente și reprezintă punctul de plecare a campaniei inițiate de Primărie, prin care instituțiile cu responsabilitate în acest domeniu s-au reunit pentru un plan comun de acțiune. Numărul de abandonuri scade, la fel și agresivitatea câinilor din stradă și a tuturor problemelor care vin la pachet cu acest fenomen.
În ceea ce privește costul unei astfel de intervenții, acesta este relativ scăzut, în contrapartidă cu toate avantajele enumerate și să nu uităm că în Giurgiu sunt organizate constant caravane mobile gratuite pentru cei care nu își permit astfel de cheltuieli pentru propriile animale.

Ultima modificare: 28.06.2023 – 16:17 de către Administrator

Anteriorul Masă rotundă a Comitetului de Bazin Argeș-Vedea, organizată la Giurgiu

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.