„Hristo Botev și Giurgiu”

„Hristo Botev și Giurgiu”

„Hristo Botev și Giurgiu” este evenimentul ce a reunit astăzi, la Centrul Cultural Ion Vinea de pe strada Hristo Botev, autorități bulgare și românești, istorici, oameni de cultură, cadre didactice și elevi pentru a-i aduce un omagiu poetului revoluționar bulgar, Hristo Botev.
După deschiderea dlui director Virgil Pețanca, moderatorul întâlnirii a fost directorul executiv al Asociației Euroregiunea Danubius Ruse- Giurgiu, Lili Ganceva, care a mulțumit tuturor celor care fac posibilă o colaborare transfrontalieră atât de profundă și frumoasă.
Detelina Acheva, subprefectul districtului Ruse a mulțumit prietenilor români și a punctat faptul că suntem legați istoric unii de alții, nu numai geografic și de asemenea că poporul bulgar este recunoscător românilor pentru suportul și adăpostul oferit revoluționarilor bulgari, inclusiv lui Hristo Botev, cel care a plecat din Giurgiu cu nava Radetzky pentru eliberarea Bulgariei.
Un moment extrem de consistent și profund a fost reprezentat de expunerea dlui muzeograf Emil Păunescu, cel care le-a făcut elevilor prezenți, de la Școala nr. 1 Oinacu, o incursiune prin viața poetului și revoluționarului Hristo Botev. Acesta a punctat momente importante din istoria statului vecin, stăpânirea de 400 de ani a turcilor asupra bulgarilor și începutul revoluției din secolul al XIX-a, atunci când revoluționarii bulgari au trecut la nord de Dunăre, în România (Giurgiu, București, Ploiești, Galați) pentru a pregăti răscoala. Istoricul Emil Păunescu a vorbit și despre plecarea din primăvara lui 1876, îmbarcarea în vaporul Radetzky, dar și despre locurile din Giurgiu care amintesc despre trecerile ale revoluționarilor bulgari prin Giurgiu, respectiv placa comemorativă din port și cea de la blocul MUV din Giurgiu. Acesta a amintit și despre importanța istorică a clădirii gazdă și strada care astăzi se numește Hristo Botev.
Prezent la eveniment, viceprimarul Ionel Muscalu i-a încurajat pe tineri să învețe și istorie dar și limba și literatura română, să citească poezie, poeții rămânând peste timp simboluri de libertate și cultură.
Un moment extrem de emoționant a fost reprezentat de recitarea poeziilor lui Hristo Botev din Antologia de Poezie Bulgară din Colecția Biblioteca Giurgiuveană, semnată Nicolae Crevedia, “Dunărea lin-argintie…” prezentată de Daniela Bardan.
Elevii Școlii nr.1 Oinacu au încheiat în acest mod un eveniment cultural româno-bulgar deosebit, organizat în onoarea lui Hristo Botev, astăzi, 30 mai, la Giurgiu.

Ultima modificare: 30.05.2023 – 16:24 de către Administrator

Anteriorul Anunț Rosal Grup SA
Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.