CONFERINȚĂ PE TEMA ZILEI ISTORICE A MUNICIPIULUI – 10 NOIEMBRIE 1918

CONFERINȚĂ PE TEMA ZILEI ISTORICE A MUNICIPIULUI – 10 NOIEMBRIE 1918

Elevii Colegiului Național “Ion Maiorescu” au avut parte azi de o nouă acțiune cultural-educativă în cadrul săptămânii “Școala altfel”. Este vorba despre Conferința “Ziua istorică a municipiului Giurgiu – ziua eliberării lui la 10 noiembrie 1918 de Armata Franceză a Dunării”, susținută de muzeograful Emil Păunescu, prin intermediul căreia elevii au putut afla despre contextul istoric în care a avut loc acest eveniment special din Primul Război Mondial, dar și despre importanța relațiilor militare, economice și culturale ale municipiului Giurgiu cu poporul francez.

“Partea mult mai rea decât bombardamentele avioanelor și ale navelor austriece începe când armatele care trecuseră Dunărea au invadat și au ocupat efectiv orașul, la 14 noiembrie 1916. O parte dintre trupe a incendiat cele mai multe dintre clădiri (se apreciază că aproximativ jumătate din clădirile din oraș au fost incendiate intenționat), orașul devenind o ruină fumegândă. Au fost jefuite prăvăliile, magaziile, tot ce au găsit, și au pus stăpânire timp de doi ani pe oraș”, a explicat dl. Emil Păunescu referitor la starea orașului nostru înainte de a fi eliberat de armatele franceze aflate sub comanda generalului Berthelot.

Acesta a precizat totodată că Giurgiu a fost singura localitate eliberată de francezi, având în vedere că la 11 noiembrie 1918, lângă Paris, s-a semnat armistițiul între Antanta și Puterile Centrale și ostilitățile au încetat. Un alt detaliu important pentru orașul nostru a fost că guvernul francez a hotărât să decoreze Giurgiu cu înalta decorație militară franceză “Crucea de Război”, iar peste patru ani, în toamna anului 1922, o delegație oficială franceză a venit la Giurgiu și a adus această decorație și un document prin care Giurgiu fusese declarat “Oraș erou”.

Alte detalii prezentate în conferința “Ziua istorică a municipiului Giurgiu – ziua eliberării lui la 10 noiembrie 1918 de Armata Franceză a Dunării” se regăsesc în următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=TF3nSDcTFVU

Ultima modificare: 09.11.2017 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul A TRECUT O LUNĂ DE CÂND GIURGIUVENII POT FOLOSI PISTA DE ATLETISM

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.