EXPOZITIE DE ARHITECTURA PENTRU VALORIFICAREA VESTIGIILOR CETATII GIURGIU

EXPOZITIE DE ARHITECTURA PENTRU VALORIFICAREA VESTIGIILOR CETATII GIURGIU

Primăria Municipiului Giurgiu prin Compartimentul de Arhitectură și Amenajarea Teritoriului și Universitatea de Arhitectură ”Ion Mincu”, Facultatea de Arhitectură, Departamentul Sinteza Proiectării au organizat luni, 30 martie 2015, ora 15.00, expoziția de proiecte studențești pentru punerea în valoare a sitului arheologic al cetății Giurgiu.
Pe parcursul unei luni, studentii de anul IV au lucrat în cadrul unui atelier de arhitectură în care au realizat sub îndrumarea unui profesor coordonator machete, desene și fotografii care să ilustreze ideile, propunerile și conceptele pe care aceștia le au în vedere pentru valorificarea vestigiilor existente la cetatea din insulă și includerea în circuitul turistic.
Lucrările realizate în final au fost aşadar expuse în foaierul Centrului Cultural ”Ion Vinea” Giurgiu si vizualizate in premieră ieri, la vernisajul expoziţiei.
La vernisaj au fost prezenți viceprimarul Alexandru VLADU, profesorul coordonator conf. dr. arh. Georgică MITRACHE și asistentul său dr. arh. Dragoș Mihai DORDEA. Viceprimarul Alexandru Vladu a adresat mulțumiri Facultății de Arhitectură pentru atenția acordată Cetății Giurgiu și a vorbit despre planurile municipalității de a amenaja zona din vecinătatea cetății, respectiv Canalul Cama. “Săptămâna trecută am avut o întâlnire la nivelul municipiului Giurgiu cu municipiul Ruse în care una din problemele ridicate de noi a fost Cetatea Giurgiu, pe care dorim să o prindem într-un proiect transfrontalier. Să sperăm că pe una din axele care se vor deschide anul acesta vom putea să prindem și această investiție. Știm că nu este definitivat situl arheologic, prin urmare ne gandim să accesăm fonduri pentru partea de vizitare, pentru partea de protectie, pentru mici parti de renovare din Cetate. Pentru Canalul Cama deja avem două proiecte europene care sunt licitate la ora aceasta. (…) Această zonă spunem noi că va fi o zonă turistică și atunci automat Cetatea trebuie să fie inclusă în zona aceasta turistică. Vom depune proiectele acestea, sunt foarte importante toate ideile care ne vin și ati văzut că și anul trecut am avut atelier pe tema Cetății Giurgiu, și anul acesta vom avea, pentru că toate ideile acestea până la urmă trebuie să fie prinse într-un proiect pe care să-l ducem la bun sfârșit”, a precizat viceprimarul Alexandru Vladu.
Profesorul coordonator conf. dr. arh. Georgică MITRACHE a explicat celor prezenți care a fost scopul organizării atelierului de arhitectură pe tema Cetății Giurgiu. “Ținta proiectului, dincolo de obiectivele didactice, a fost aceea de a reintroduce în circuitul cultural și turistic acest loc, pornind de la potențialul Cetății, condiționările date de prezența digului, vecinătatea cu cele două poduri (…) și de la contextul prezentat mai devreme de domnul viceprimar, acela de a dezvolta faleza către Dunăre a orașului. Ce vedeți în expoziție reprezintă ilustrarea gândurilor unei grupe de studenți pe o perioadă de circa trei-patru săptămâni. Nivelele de intervenție sunt diferite, ideile sunt diferite, cred că este un foarte bun punct de plecare pentru discuțiile care pot să urmeze pe marginea acestui subiect”.

Ultima modificare: 21.09.2022 – 14:06 de către

Anteriorul PRIMAVARA CULTURALA GIURGIUVEANA, EDIŢIA 2015

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.