CINCI PROGRAME OPERATIONALE ASTEAPTA APROBAREA COMISIEI EUROPENE

CINCI PROGRAME OPERATIONALE ASTEAPTA APROBAREA COMISIEI EUROPENE

Comisia Europeană avertizează că nivelul de cheltuire a banilor europeni pentru 2007-2013 plasează România cu 20% sub media UE. Printre cauzele responsabile de această situaţie sunt citate procedurile de achiziţie publică, birocraţia excesivă şi schimbarea regulilor. În ianuarie, rata lunară de absorbţie a crescut cu doar 0,06% sau 12 milioane de euro sumă chletuită în cadrul Programului Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative.
Deşi autorităţile şi-a stabilit o ţintă finală de absorbţie de 80% din totalul fondurilor disponibile, eforturile din ultima perioadă pot fi deraiate în condiţiile unor întârzieri a finalizării programelor aflate în implementare. În acest context, extinderea investigaţiei antifraudă prin descinderile DNA la Ministerul Fondurilor Europene şi patru Autorităţi de Management trag un semnal de alarmă privind întârzierea şi afectarea ratei absorbţiei în ultimul an al exerciţiului 2007-2014.
Din cele 8 noi Programe Operaţionale pentru 2014-2020 doar 3 au fost aprobate de Comisia Europeană (Competitivitate, Asistenţă Tehnică şi Ajutor pentru persoanele defavorizate). În aşteptarea lansării primelor linii de finanţare autorităţile continuă să prezinte proiectele de investiţii eligibile pentru a fi cofinanţate prin fonduri europene în perioada 2014-2020. Astfel, Programul Operaţional Regional va finanţa proiecte de modernizare a infrastructurii urbane pentru oraşe cu populaţie de peste 20.000 de locuitori, în timp ce Programul Operaţional Capital Uman va investi în definirea şi implementarea strategiilor de reducere a persoanelor aflate în risc de sărăcie. Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a prezentat o măsură de finanţare care va sprijini investiţii în infrastructura rurală (drumuri, apă şi canalizare, infrastructură educaţională). Fondurile vor putea fi accesate după ce Programele Operaţionale vor fi avizate de Bruxelles.
Comisia Europeană a aprobat o propunere legislativă care va permite României să beneficieze de 106 milioane de euro printr-un program european de sprijinire a angajării tinerilor cu vârsta sub 25 de ani. Din suma totală, 34 de milioane de euro vor disponibile din acest an pentru prefinanţarea proiectelor.

Ultima modificare: 21.09.2022 – 14:06 de către

Anteriorul Concurs de cultura generala intre liceele si colegiile din municipiu

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.