Proprietarii de caini au avut ca termen 31 decembrie 2014 pentru microciparea si inregistrarea patrupedelor in RECS

Proprietarii de caini au avut ca termen 31 decembrie 2014 pentru microciparea si inregistrarea patrupedelor in RECS

Termenul până la care proprietarii de câini trebuiau să se conformeze legii şi să-şi microcipeze şi înregistreze animalele în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS) a luat sfârşit.
Potrivit Ordinului nr. 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân, proprietarii de câini aveau obligaţia de a identifica şi înregistra animalele în RECS până la 1 ianuarie 2015 sau înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea în spatii publice a acestora. De asemenea, câinii nou-născuţi trebuie microcipaţi şi înregistraţi în termen de maximum 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spatii publice a acestora.
Prin urmare, proprietarii care îşi scot câinii la plimbare sau cărora le fuge câinele din curte fără ca acesta să fie microcipat, înregistrat şi, în cazul câinilor fără pedigree, sterilizat, riscă să primească amenzi.
Conform Legii nr. 258/2013, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac, după caz, de persoane împuternicite din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi de inspectorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din unităţile administrativ-teritoriale.
Pentru a se conforma prevederilor legii, deţinătorii de câini fie din rasa comună fie cu pedigree trebuie să meargă la un cabinet veterinar şi să se intereseze dacă acesta este operator RECS. Aici patrupedul va fi înregistrat şi microcipat. De asemenea, patrupedele trebuie sterilizate dacă fac parte din rasa comună sau metişii acestora, fiind exceptaţi doar câinii cu pedigree, câinii utilitari, cei de vânătoare, cei cu boli cronice şi cei foarte bătrâni, care nu ar putea suporta această intervenţie.
Anul trecut, municipalitatea a organizat cu sprijinul financiar al organizaţiei germane Deutschland sagt Nein zum Tiermorden două campanii de sterilizare gratuită a câinilor cu stăpân, în încercarea de a împiedica înmulţirea necontrolată a patrupedelor pe străzile oraşului. Giurgiuvenii au fost informaţi prin mijloace media şi distribuirea de pliante cu privire la posibilitatea de a-şi steriliza gratuit câinii. „Vor mai fi campanii de sterilizare gratuită si o să încercăm şi noi, să vedem din sursele pe care le avem la adăpostul de câini poate vom mai face o acţiune de genul acesta, pentru că, dacă nu investeşti în cauză, te trezeşti cu efectul”, a precizat primarul Nicolae Barbu în cea mai recentă conferinţă de presă.

Ultima modificare: 21.09.2022 – 14:06 de către

Anteriorul Politia Locala Giurgiu isi continua activitatea si în 2015

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.