S-a aprobat taxa de habitat pentru serviciul de salubritate

S-a aprobat taxa de habitat pentru serviciul de salubritate

Taxa de habitat propusă spre aprobare de primarul Nicolae Barbu la sfârşitul anului 2012 şi în vara anului 2013 a primit în şedinţa ordinară de ieri, 2 octombrie, votul favorabil al consilierilor locali. De data aceasta însă, argumentele de oportunitate care au stat la baza supunerii proiectului spre aprobare au fost nu doar eficienţa dată de tarifarea mai mică a serviciului de salubritate, ci şi caracterul urgent al instituirii acestei taxe, impus de modificarea Legii salubrităţii. Potrivit noilor prevederi, de la 1 ianuarie 2015 autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să instituie taxe speciale şi să deconteze lunar operatorilor, direct din bugetul local, contravaloarea prestaţiei efectuate la utilizatorii fără contract.
Prin taxa de habitat, giurgiuvenii vor plăti mai puţin pentru serviciul de salubritate, mai exact 6 lei/persoană pentru locuitorii de la bloc şi 9 lei/persoană pentru cei de la case, faţă de 9, respectiv13 lei, cât este în prezent. Iar asta pentru că se va merge pe principiul „folosim cu toţii, plătim cu toţii”, spre deosebire de situaţia din prezent, când, deşi toţi locuitorii municipiului aruncă gunoiul la containere, doar 33.000 au încheiate contracte pentru acest serviciu.
Conform Regulamentului privind stabilirea taxei de habitat, aprobat în şedinţa ordinară de ieri, proprietarul locuinţei are obligaţia depunerii unei declaraţii cuprinzând numărul persoanelor care locuiesc la acea adresă (membri de familie, rude, chiriaşi, flotanţi etc.). Declaraţiile iniţiale vor putea fi depuse până la data de 31 decembrie 2014 şi vor putea fi modificate prin declaraţii rectificative al căror termen de depunere este de 30 de zile de la data apariţiei oricăror modificări ale situaţiei iniţiale. Declaraţiile rectificative vor fi însoţite de documente justificative privind modificările survenite. În cazul nedepunerii declaraţiei iniţiale până la data de 31 decembrie 2014, obligaţia de plată se va stabili din oficiu de către Direcţia de Impozite şi Taxe pentru un număr de patru persoane/locuinţă.
Sunt scutite de la plata taxei de habitat persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat şi însoţitorii acestora, precum şi persoanele fizice beneficiare ale Decretului-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945. Aceste categorii de persoane vor depune la Direcţia de Impozite şi Taxe o cerere la care vor anexa documente justificative.
Taxa de habitat va fi achitată trimestrial, până la 31 ianuarie, 30 aprilie, 30 iulie şi 31 octombrie.
Neplata la termenele stabilite atrage după sine calcului şi plata majorărilor de întârziere, precum şi aplicarea măsurilor de urmărire şi executare silită prevăzute în OG nr. 92/2003.
SC Financiar Urban SRL va notifica persoanele fizice cu privire la încetarea contractelor de prestare a serviciului de salubritate începând cu 1 ianuarie 2015.

Ultima modificare: 03.10.2014 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul Insotitorii persoanelor cu dizabilitati isi vor primi banii in luna octombrie

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.