Dotarea construcţiilor cu instalaţii de încălzire se declară la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale

Dotarea construcţiilor cu instalaţii de încălzire se declară la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale

Proprietarii construcţiilor de locuit care, pe parcursul unui an fiscal, montează centrale termice proprii au obligaţia legală de a depune, în termen de 30 de zile de la data semnării procesului verbal de instalare, la ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale din Giurgiu, declaraţii de impunere rectificative. Această obligativitate revine doar acelor proprietari de case şi vile care, până la data dotării imobilului cu instalaţii de încălzire, beneficiau de celelalte trei tipuri de utilităţi, respectiv, apă curentă, canalizare şi electricitate.

Conform Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, impozitul pentru clădirile dotate cumulativ cu cele patru tipuri de instalaţii este mai mare decât cel pentru imobilele fără utilităţi. Spre exemplu, pentru un imobil situat în municipiul Giurgiu, str. Negru Vodă (zona B), a cărui suprafaţă construită este de 100 mp şi care îndeplineşte cumulativ condiţiile privind instalaţiile de apă, canalizare, electrice şi încălzire, impozitul datorat este de 175 lei, în timp ce pentru imobilele care nu au cumulativ utilităţile menţionate impozitul datorat este de 104 lei. De asemenea, pentru un imobil situat în municipiul Giurgiu, str. Ştefan cel Mare (zona A), a cărui suprafaţă construită este de 100 mp şi care îndeplineşte cumulativ condiţiile privind instalaţiile de apă, canalizare, electrice şi încălzire, impozitul datorat este de 183 lei, în timp ce pentru imobilele care nu au cumulativ utilităţile menţionate impozitul datorat este de 108 lei. Pentru exemplele menţionate mai sus s-a luat ca referinţă acelaşi an al construcţiei clădirii (1970).

”Menţionăm că depăşirea termenului legal pentru depunerea declaraţiei de impunere se sancţionează cu amendă cuprinsă între 60 lei şi 240 lei, conform prevederilor Codului Fiscal. Pe lângă sancţiunea amintită, contribuabilul va suporta şi contravaloarea impozitului recalculat pentru toată perioada în care clădirea a fost dotată cu cele patru tipuri de utilităţi, precum şi majorările de întârziere aplicate sumei restante” a ţinut să precizeze directorul DITL Giurgiu, Laurenţiu Ţintea.

Declaraţiile de impunere rectificative şi documentele doveditoare pot fi remise Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale şi prin scrisori recomandate, în termenul legal de 30 de zile, calculat de la data poştei. Formularul tipizat şi datele de contact ale DITL Giurgiu se pot găsi şi pe site-ul instituţiei http://impozitelocale.primariagiurgiu.ro/.

Ultima modificare: 11.04.2013 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul Prima ediţie la Giurgiu a Târgului gospodarilor

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.