Direcţia de Impozite şi Taxe Locale atenţionează firmele să îşi evalueze imobilele din patrimoniu

Direcţia de Impozite şi Taxe Locale atenţionează firmele să îşi evalueze imobilele din patrimoniu

Conducerea Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale din cadrul Primăriei municipiului Giurgiu îi atenţionează pe administratorii firmelor din oraş să îşi evalueze imobilele din patrimoniu, conform prevederilor Codului Fiscal, pentru a nu fi nevoiţi să plătească impozite mai mari. Deşi s-a lăsat la latitudinea administraţiilor locale, Codul Fiscal a stabilit intervalele în care se situează aceste cote de impozitare.

Astfel, pentru persoanele juridice din Giurgiu, care deţin clădiri care nu au fost reevaluate în ultimii trei ani, anteriori anului fiscal de referinţă, cota de impozitare este de 15 la sută din valoarea impozabilă, intervalul de referinţă fiind cuprins între 10 la sută şi 20 la sută. În cazul persoanelor juridice care deţin clădiri care nu au fost reevaluate în ultimii cinci ani, anteriori anului fiscal de referinţă, cota este cuprinsă între 30 la sută şi 40 la sută, iar la Giurgiu este stabilită la 30 la sută pe an, din valoarea impozabilă.

Spre exemplu, o firmă care deţine în patrimoniu o clădire cu o valoare de inventar de 100.000 lei, la data de 1 iunie 2009, plăteşte un impozit pe clădire de 1,5 la sută din această valoare, adică de 1.500 lei pe an. Dacă până la data de 1 ianuarie 2013, aceeaşi firmă nu a făcut o evaluare a clădirii (realizată de un evaluator autorizat ANEVAR), cota de impozitare asupra imobilului creşte începând cu prima zi a anului fiscal 2013, la 15 la sută, de la 1.500 lei la 15.000 lei pe an.

Conform prevederilor Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2015 această cotă va creşte şi mai mult, dacă firmele nu îşi vor face evaluările nici în următorii doi ani. În cazul unei clădiri a cărei valoare a fost recuperată integral pe calea amortizării, valoarea impozabilă se va reduce cu 15 la sută.

Ultima modificare: 23.01.2013 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul Centrul Cultural “Ion Vinea” se află în plin proces de reabilitare a faţadei şi a acoperişului

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.